Paintballin historia

Paintball on sikäli erikoinen laji, että sen syntyhistoria on hyvin tiedossa. Se on yksi nuorimmista urheilulajeista, ensimmäinen peli pelattiin vasta vuonna 1981, joten vertailussa se sijoittuu aivan lapsenkenkiin esim. lumilautailun kanssa, kun niitä verrataan vaikkapa jalkapalloon tai jääkiekkoon, joiden historiaa voidaan seurata eri vuosisatojen taakse.

Ensimmäinen peli pelattiin siis 80-luvun alussa, mutta pelin idea sai alkunsa keväisenä iltana joko vuonna 1976 tai 1977 Floridassa Jupiter-saarella. Sikäli poikkeuksellista on, että paintballin keksijät osataan jopa nimetä, mitä ei voidakaan sanoa kovin monesta muusta lajista. Tuolloin paikalla olivat Charles Gaines, Hayes Noel ja Bob Gurnsey, joiden keskustelusta laji sai alkunsa. Tuolloin ei tietenkään puhuttu paintballista eikä Survival Game:sta, vaan aiheena oli, miten saataisiin yhdistettyä esim. suurriistan metsästyksen yhteydessä tai muussa vaaratilanteessa ihmisen tuntema adrenaliinin ja terävöittyneiden aistien aiheittama jännityksen ja pelon tunne vaarattomaan ympäristöön, jossa sen voisi tuntea uudelleen ja uudelleen.

Tuolloin kiistakapulana oli myös se, että Gurnsey väitti maalaisympäristössä kasvaneen ihmisen selviytyvän paremmin esimerkiksi väijytystilanteessa, kuin kaupunkilaisen. Tämä elinympäristön tuomien kykyjen puolustaminen ei purrut Noeliin, joka väitti, että selviytymiskyvyt ovat samoja, on ne sitten opittu metsällä tai Wall Streetin pörssisaleissa. Väittely päättyi ratkaisemattomaan, mutta se ei suinkaan kuollut pois, vaan sitä jatkettiin vuosien saatossa mitä erilaisimmissa paikoissa, etsien erilaisia vaihtoehtoja sen ratkaisemiseen.

Sitten ratkaisu löytyi: "Nel-Spot 007 Color Marking Gun," eli kuula-ase, joka oli tuolloin myynnissä käytettäväksi erilaisten kohteiden värillä merkitsemiseen. Käyttökohteina olivat kaadettavien puiden merkkaaminen hankalassa maastossa sekä riistan ja karjan laskennan helpottaminen. Ja sitten mukaan tuli myös ihmisten merkkaaminen sen selvittämiseksi, kuka pystyisi parhaiten selviytymään.

Sittemmin laji on levinnyt kulovalkean tavoin viimeisen kahden ja puolen vuosikymmenen aikana. Viimeisimpien arvioiden mukaan Yhdysvalloissa paintballia harrastaa vuosittain noin 10 miljoonaa ihmistä ja kilpapuolella on jo nähty ensimmäiset aivan ammattimaisesti pelaavat joukkueet. Eivätpä herrat Gaines, Noel ja Gurnsey aloittaessaan tienneet minkälaisen lajin pistivät liikkeelle.

Web design by 506 ikkunaa